divendres, 19 de març del 2010

Lliurament del Premi L´H Confidencial 2010. Dissabte 20 de Març


CAMINOS CRUZADOS, D'ERLANTZ GAMBOA,
PREMI L'H CONFIDENCIAL 2010


La Biblioteca la Bòbila acollirà dissabte el lliurament del Premi.

Roca Criminal publica l'opera prima d'aquest escriptor basc afincat a Mèxic.

La novel•la Caminos cruzados, d'Erlantz Gamboa, rebrà el pròxim dissabte, 20 de març, el guardó L'H Confidencial 2010, Premi Internacional de Novel•la Negra, que convoquen l'Ajuntament de L'Hospitalet i Roca Editorial, i que aquest any arriba a la quarta edició. El tinent d'alcalde d'Educació i Cultura i president del Jurat del Premi, Mario Sanz; l'editora Blanca Rosa Roca, i l'autor guardonat, Erlantz Gamboa, han presentat avui la novel•la, que edita Roca Editorial, dins la col•lecció especialitzada Roca Criminal.


Caminos cruzados és ambientada en el Mèxic rural —on l'autor resideix des de fa trenta anys— i narra la història de dos grups de detectius que investiguen, cadascun, uns assassinats en sèrie. Sense voler-ho, les investigacions es creuen i els uns intervenen en el cas dels altres. Aquest creuament arriba també en la relació més personal.


Erlantz Gamboa (Basauri, 1946) va abandonar els estudis d'economia a la Universitat de Bilbao per dedicar-se al desenvolupament de sistemes informàtics. El 1980 es va instal•lar a Mèxic per treballar en el disseny per ordinador de diverses fàbriques en el complex petrolier de Coatzacalcos. Viu a Puebla i escriu des de 1985. Caminos cruzados és la seva primera novel•la editada, tot i que ha publicat contes i relats en revistes i reculls.


En el moment de decidir el premi, el Jurat va valorar "el bon ritme narratiu i la bona dosificació d'ingredients de la història, que fan de Caminos cruzados una novel•la àgil i amb uns fils argumentals ben travats, que asseguren l'interès de la història fins a l'última pàgina".
A aquesta quarta edició del premi internacional de novel•la negra L'H Confidencial, s'hi van presentar un total de 64 originals, 19 dels quals provenien de Catalunya i 28 de la resta de l'Estat espanyol; un d'Holanda, i un de Suïssa; 11 d'Amèrica Llatina, amb autors de Mèxic, Colòmbia, Cuba, Argentina, Xile i Puerto Rico, i 4 es van rebre des de diferents agències literàries. Dels 64 originals, 5 es van presentar en llengua catalana.


El premi consisteix en una dotació de 12.000 euros i la publicació de l'obra. El Jurat és presidit pel tinent d'alcalde de l'Àrea d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de L'Hospitalet, Mario Sanz, i està format per l'editora Blanca Rosa Roca, el director de la Biblioteca la Bòbila i dos lectors apassionats per la novel•la negra, Emma Infante, del club de lectura de novel•la negra, i Paco Camarsa, llibreter de Negra y Criminal.


En anterior edicions, el Premi L'H Confidencial ha estat per al mexicà Joaquín Guerrero-Casasola, amb Ley garrote (2007); l'argentí Raúl Argemí, amb Retrato de familia con muerta (2008), i el càntabre Julián Ibáñez, amb El baile ha terminado (2009).


Precisament la novel•la guardonada en la primera edició, Ley garrote de Guerrero-Casasola, serà portada al cinema pel director mexicà Héctor Bonilla.


En només quatre edicions, el Premi L'H Confidencial s'ha situat entre els premis de novel•la negra més prestigiosos i amb més credibilitat dels que es convoquen a Espanya.


Cerimònia de lliurament del Premi


El lliurament del premi L'H Confidencial 2010 a Erlantz Gamboa i la presentació pública de Caminos cruzados es faran el pròxim dissabte, 20 de març, a les 19 hores, a la Biblioteca la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1 -- 08906 L'Hospitalet). Hi assistirà l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín.
L'acte es desenvoluparà en una atmosfera pròpia dels escenaris de la novel•la negra, amb una il•luminació i una ambientació pròpies del gènere. Enguany, es dona protagonisme escènic a Mèxic, país de residència habitual de l'autor i escenari de la trama. Així, hi haurà l'actuació del grup Mariachi Semblanza, amb sis músics en escena, i la participació de l'actriu Mont Plans, que llegirà petits fragments de l'obra. En finalitzar l'acte se servirà als assistents el còctel mexicà per excel•lència, el margarita, acompanyat d'un tast de nachos i guacamole.


La Biblioteca la Bòbila


La Biblioteca la Bòbila manté —des de la seva inauguració el març de 1999— un fons especialitzat dedicat al gènere negre i policíac. L'equipament publica el fanzine L'H Confidencial, butlletí del Club de Lectura de Novel•la Negra, del qual el premi pren el nom. Aquesta biblioteca compta en el seu fons documental amb gairebé la meitat de la novel•la policíaca que es troba a les biblioteques públiques de la província de Barcelona.


La Biblioteca la Bòbila ha creat el primer club de lectura de novel•la negra a Espanya, i el fanzine L'H Confidencial que s'ha convertit en el degà de la difusió del gènere. També ha consolidat una programació estable dedicada al cinema de gènere negre, i ha impulsat la creació del Premi Internacional de Novel•la Negra L'H Confidencial .






Jordi Canal
Biblioteca la Bòbila
Pl. de la Bòbila, 1
08906 L'Hospitalet
Tel. 934 807 438


http://bobila.blogspot.com/
www.l-h.cat/biblioteques