divendres, 28 de gener del 2011

Enriqueta Martí, la vampira de Barcelona. Exposició a La Bòbila




Dins la programació de BCNegra 2011, la Biblioteca la Bòbila presenta l'exposició
Enriqueta Martí, la vampira de Barcelona
de Miguel Galván
un reportatge fotogràfic de ficció

Inauguració, dimarts, 1 de febrer a les 19 h.
Exposició fins el 25 de febrer

Fa uns pocs anys que, just després de revisionar El silenci dels anyells, vaig encetar una recerca d’informació sobre els assassins en sèrie que van servir d’inspiració per al personatje de l’Hannibal Lecter. Després d’una breu investigació, vaig donar per casualitat amb un llistat d’il•lustres carnissers on figurava l’Enriqueta Martí. La fotografia i la breu explicació que l’acompanyava van seduir profundament la meva curiositat més morbosa, empentant-me a una cerca gairebé obsessiva entre webs i hemeroteques.



La personalitat de l’Enriqueta, el salvatje rerefons social reflectit en els seus actes i el fet que aquests es produïssin precisament al despuntar de l’era contemporània m’obligaren a copsar en imatges aquesta història d’horror, de crim, d’hipocresia, d’art noveau, de tràfic d’interessos… i a oferir-la embolicada en una estètica decadent, tant inevitablement crítica com fantàstica, amb un aire dels contes més pertorbadors que han envaït durant dècades els malsons dels infants.
Justament per tal d’aconseguir aquest efecte de conte pervers i il•lusori, cada imatge ha estat treballada de forma minuciosa en Lightroom i Photoshop. Les models, retractades en sessions d’estudi a domicilis i altres localitzacions, s’integren en l’obra dins d’un conjunt de paisatges i escenaris recreats sovint mitjançant tècniques de fotocomposició i una il•luminació irreal.
Per poder entendre millor la complexa història de l’Enriqueta Martí, cal, segons la meva opinió, vincular-la íntimament a un context, una època i, en definitiva, a una estètica sustentada en els elements que propiciaren la seva personalitat i avalaren els seus crims: la marginació, l’avarícia i la riquesa ineludibles en una incipient era industrial.



Miguel Galván

http://www.mgalvan.com/


Jordi Canal
Biblioteca la Bòbila
Pl. de la Bòbila, 1
08906 L'Hospitalet
Tel. 934 807 438