dilluns, 31 de gener del 2011

Barcelona posa noves cares a la novel·la negra


BCNegra mostra als futurs lectors noms de referència com Theorin, May, Peace, Ellory i Kutscher
El festival premia Andreu Martín, convida Baltasar Garzón i recorda Manuel Vázquez Montalbán


La bogeria Stieg Larsson va tocar sostre el 2009. No obstant, va continuar molt viva (se'n van vendre gairebé quatre milions d'exemplars a Espanya) i ha creat un nou públic que continua demanant entregues de les princeses hereves sueques (Åssa Larsson, Camilla Läckberg i Mari Jungsted) però també recupera clàssics i reclama descobrir nous noms. Avui comença la sisena edició de la setmana BCNegra i, més que mai, portarà a la trobada dels lectors els candidats a consagrar-se.


Si l'any passat van venir Åssa Larsson i Camilla Läckberg, aquest any cobreix la quota popular Mari Jungstedt. I si el 2009 les estrelles emergents van ser Arnaldur Indridason i Don Winslow, aquesta vegada són més els que, assegura convençut el comissari de BCNegra, Paco Camarasa, «d'aquí pocs anys seran absolutament coneguts». Al podi hi ha quatre autors amb novetat fresquíssima a les llibreries: el suec Johan Theorin i els britànics David Peace, R. J. Ellory i Peter May. I un cinquè, l'alemany Volker Kutscher, que va publicar la seva primera entrega sobre el Berlín dels anys 20 a la tardor però que tornarà a Barcelona per recollir els fruits de la seva anterior visita (el programa d'actes complet es pot consultar a www.bcn.cat/cultura/bcnegra).

Segons el crític de novel·la negra d'EL PERIÓDICO, Ramon Ventura, amb la seva última novel·la, Tempesta de neu, Theorin es confirma com un "autor magnífic", un "García Márquez suec" que fa de l'illa d'Oland el seu Macondo per construir una història "inoblidable".

Però no tot serà presentar noves propostes al mercat. Hi haurà ocasions per al debat, com la presència estrella del jutge Baltasar Garzón per parlar de les relacions entre màfies i poder, i una mirada d'homenatge als orígens del gènere negre al país: l'exposició dedicada a Joaquim Carbó, el premi Carvalho a Andreu Martín i els actes dedicats a Manuel Vázquez Montalbán.

Text: Ernest Alós

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/cultura-i-espectacles/20110131/barcelona-posa-noves-cares-novella-negra/684243.shtml