dimarts, 26 de gener del 2010

L’ESCRIPTOR BASC ERLANTZ GAMBOA, RESIDENT A MÈXIC, GUANYA EL PREMI L’H CONFIDENCIAL 2010 AMB CAMINOS CRUZADOS.




El premi es lliurarà el 20 de març a la Biblioteca la Bòbila.

L’escriptor basc Erlantz Gamboa ha estat el guanyador de la quarta edició del Premi L’H Confidencial, Premi Internacional de Novel•la Negra, amb la novel•la Caminos cruzados. El premi, promogut per la Biblioteca la Bòbila i convocat per l’Ajuntament de L’Hospitalet i Roca Editorial, ha recaigut en una obra ambientada en el Mèxic rural, on l’autor resideix des de fa trenta anys.


La novel•la narra la història de dos grups de detectius que investiguen, cadascun, uns assassinats en sèrie. Sense voler-ho, les investigacions es creuen i els uns intervenen en el cas dels altres. Aquest creuament arriba també en la relació més personal.

El Jurat és presidit pel tinent d’a lcalde de l’Àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Mario Sanz, i està format per l’editora Blanca Rosa Roca, el director de la Biblioteca la Bòbila i dos lectors apassionats per la novel•la negra, Emma Infante, del club de lectura de novel•la negra, i Paco Camarasa, llibreter de Negra y Criminal

El jurat destaca el bon ritme narratiu i la bona dosificació d’ingredients de la història, que converteixen Caminos cruzados en una novel•la àgil i amb els fils argumentals ben travats, que asseguren l’interès de la història fins a l’última pàgina. El premi serà lliurat en un acte públic a la Biblioteca la Bòbila el proper 20 de març, en el qual es farà també la presentació de l’obra publicada.

Nascut a Basauri (Biscaia) el 1946, Erlantz Gamboa va abandonar els estudis d’economia a la Universitat de Bilbao per dedicar-se al desenvolupament de sistemes informàtics. El 1980 es va instal•lar a Mèxic per treballar en la projecció per ordinador de diverses fàbriques en el complex petrolier de Coatzacalcos. Viu a Puebla, escriu des de 1985 i ha publicat contes i relats en revistes i reculls. Caminos cruzados serà la seva primera novel•la publicada.

En anteriors edicions, el Premi L’H Confidencial ha estat per al mexicà Joaquín Guerrero-Casasola, l’argentí Raúl Argemí i l’asturià Julián Ibáñez.