dimarts, 4 d’octubre del 2011

L'escriptor Petros Màrkaris guanya el Pepe Carvalho



El novel·lista grec rebrà el guardó al Saló de Cent en el marc de la propera edició del BCNegra, que tindrà lloc entre el 6 i l'11 de febrer del 2012

Els membres d'un jurat encapçalat per Sergio Vila-Sanjuán han resolt, per unanimitat, atorgar el VII Premi Pepe Carvalho al novel·lista grec Petros Màrkaris. El jurat ha justificat el seu veredicte al·legant que Màrkaris és "un dels representants més clars d'allò que s'ha anomenat novel·la negra mediterrània, una forma més propera als grans temes de la novel·la negrocriminal: corrupció, manipulació del poder, diferències entre justícia i llei o mesquinesa dels poderosos". El premi li serà entregat durant la setmana de la BCNegra (del 6 a l'11 de febrer), en un acte especial que se celebrarà al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.


El premi amb què Màrkaris ha estat reconegut du el nom d'un dels grans detectius de la novel·la mediterrània, Pepe Carvalho, creat pel barceloní Manuel Vázquez Montalbán. El jurat del guardó ha explicat que l'obra de Màrkaris i la de Montalbán tenen molts punts en comú. I, evidentment, que hi ha una relació estreta entre Carvalho i el personatge estrella de Màrkaris, Kostas Jaritos, que és testimoni de l'evolució de la ciutat d'Atenes igual que Carvalho ho va ser de Barcelona.