divendres, 11 de març del 2011

Pot semblar un accident/ Sebastià Bennasar


Sebastià Bennasar ens ofereix en aquest volum un estudi profund i complet de la novel·la negra en català, dels seus autors, els seus escenaris i referents, i també dels profunds canvis socials que han propiciat el boom actual d’aquest gènere a casa nostra. Bennasar repassa més d’un centenar d’obres i ens parla d’escriptors del gènere policíac tan emblemàtics com Pep Coll, Jordi de Manuel, Teresa Solana, Ferran Torrent, Jordi Cervera, Carles Porta, Xavier Bosch, Andreu Martín, Albert Salvadó, Rafael Vallbona, Margarida Aritzeta, Lluís Llort, Pep Blay, Joan Agut i tants d’altres. L’obra és sens dubte el treball més seriós fet mai sobre el genère negre en la literatura catalana del tombant de segle. El llibre es complementa amb una llista exhaustiva d’autors, llibres publicats i audiovisuals relacionats amb el gènere.


• Subtítol del llibre : La novel·la negra i la transformació dels Països Catalans, 1999-2010.

• Pròleg d'Àlex Martín Escribà



Sebastià Bennasar i Llobera va néixer a Palma de Mallorca l’any 1976. Ha treballat onze anys com a periodista al diari Baleares i al Diari de Balears. És crític literari del suplement «L'Espira» i ha col·laborat ocasionalment amb altres mitjans de comunicació.

També ha cultivat la seva gran passió per la literatura que l'ha portat a publicar diverses obres. Llicenciat en Humanitats, estudia el Màster en Història del Món a la UPF. Ha publicat poesia i obres de narrativa com A la sabana no hi ha temps per a la compassió (Inrevés, 2002), El dia de l'alliberament (Documenta, 2006), Els blaus de l'horitzó (El Gall Editor, 2006), L'Estret de Torres (Hiperdimensional, 2006), Connie Island (Viena Editors, 2007) i les novel·les del gènere negre El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, 2000), Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, 2005), Jo no t'espere (El Gall Editor, 2008) i Mateu el president (Cossetània, 2009). Té cura del bloc Calamars a la Catalana, dedicat a la novel·la negra en català: http://novelanegracatalana.blogspot.com/



Pot semblar un accident
Sebastià Bennasar
Meteora 2011