dimecres, 28 de setembre del 2011

La Cua de Palla: retrat en groc i negre





Editorial Alrevés presenta...


La Cua de Palla:

retrat en groc i negre



Jordi Canal i Artigas / Àlex Martín Escribà.

ISBN: 978-84-15098-31-7



Parlar de La Cua de Palla és traçar una història de gairebé cinquanta anys, atzarosa, plena d'alts i baixos, de grocs i negres, que ha portat i encara porta molta "cua". A les vostres mans teniu un llibre que pretén ―sense pistola en mà― convertir-se en un assaig de referència del que ha estat la història de la col•lecció de novel•la criminal més important de Catalunya. Bona part d'aquests raonaments ens han dut a compilar, analitzar, explicar i il•lustrar la gran repercussió que La Cua de Palla ha tingut i encara té en el nostre imaginari col•lectiu. Vista la seva transcendència i importància calia fer-ne una anàlisi completa que englobés tota la seva trajectòria.



La història i anàlisi de totes les etapes de

La Cua de Palla



Una història del gènere negre i policíac des

dels anys seixanta a Catalunya i Espanya



Una obra de consulta sobre la col•lecció

i les seves adaptacions cinematogràfiques



32 pàgines il•lustrades amb

les cobertes de La Cua de Palla



Jordi Canal i Artigas (Berga, 1955). Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca la Bòbila de l'Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat; és el creador del fanzine L'H Confidencial i del primer club de lectura de novel•la negra a l'Estat espanyol. Des de 2007 coordina del Premi internacional de novel•la negra L'H Confidencial.



Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). Professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel•la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l'estudi del gènere negre i policíac en llengua castellana i catalana. És autor de diverses publicacions sobre el gènere negre entre les que destaca Catalana i criminal, un assaig que recull l'estudi de la novel•la policíaca catalana del segle XX.



Coberta de Jordi Fornas

Jordi Fornas (Barcelona, 1927- 2011) va dissenyar les cobertes de "La Cua de Palla" de 1963 fins 1970, i les de "Seleccions de la Cua de Palla" de 1981 fins 1996.



Cap i Cua, pròleg de Xavier Coma

Xavier Coma (Barcelona, 1939) especialista de la novel•la negra nord-americana, va ser director de "Seleccions de la Cua de Palla" de 1985 fins 1996.



L'obra definitiva sobre

La Cua de Palla!


dimarts, 27 de setembre del 2011

Bulevard dels francesos/ Ferran Torrent



Ferran Torrent segueix captivant a milers de lectors amb una novel•la única que ofereix una visió lúcida d’una societat que, plena d’idealisme en el passat sembla fer sempre difícil la dignitat humana.

A la València dels anys seixanta, en plena dictadura franquista, tres joves comunistes —Josep, Felo i Teresa— manifesten el seu desacord respecte de la línia oficial del Partit amb conseqüències imprevisibles. Alhora, la investigació de la mort d’una rica hereva provoca un xoc frontal entre Sebastián Piñol, un honest comissari de policia, i Vicente Rodrigo, l’expeditiu cap de la Brigada Politicosocial. També es veuran implicats en la trama personatges tan dispars com «el Messié», un lladre de coll blanc que enyorarà molt la seua estada a França, o Carol, la vedet d’un nightclub per on desfilen individus de tots colors que, atesos els problemes de la seua contemporaneïtat, tampoc no eixiran indemnes dels esdeveniments. De fet, les circumstàncies d’una família ja destrossada per la Guerra Civil, els Baixauli, enllaçaran aquest relat gairebé d’època amb un altre que discorre de manera paral•lela en el present, amb homes i dones que encarnen i resisteixen com millor poden els temps que els han tocat de viure. Totes dues narracions conflueixen en una novel•la única, en molt més d’un sentit, i ofereixen la lúcida visió d’una societat que, plena d’idealisme en el passat o ferida pels anys més recentment, sembla fer sempre difícil la dignitat humana.



Bulevard dels francesos
Ferran Torrent
La Butxaca 2011

divendres, 23 de setembre del 2011

Sé el que estàs pensant/ John Verdon




Reps una carta que et convida a pensar un número de l’u al mil. Quan, seguint les instruccions que figuren a la carta, obres el petit sobre que l’acompanya, t’adones que el número que hi ha escrit és exactament el que havies pensat.

L’home que ha rebut la carta demana ajut a David Gurney, un policia que després de vint-i-cinc anys de servei s’ha retirat al nord de l’Estat de Nova York. Tots dos intentaran trobar el remitent amb urgència i es veuran embolicats en un joc sinistre, perquè el que en un principi semblava poc més que un xantatge s’acaba convertint en un cas d’assassinat que, a més, guarda relació amb altres d’ocorreguts en el passat. Gurney haurà de descobrir si el criminal és capaç de llegir la ment de les seves víctimes i de quina manera. Només així podrà traçar un pla per atrapar el criminal.


Sé el que estàs pensant
John Verdon
La Butxaca 2011

dijous, 22 de setembre del 2011

La millor aposta: CRIMS.CAT




Col·lecció crims.cat

Se’n diu crims.cat i és una nova col·lecció de novel·la criminal en llengua catalana, amb voluntat d’englobar tot tipus d’etiquetes i subgèneres: negre, policíac, espionatge, detectivesc, enigma...

L’empenta, a càrrec de l’editorial Alrevés, ens sembla de prou importància com per prendren’s seriosament la iniciativa: de moment, sis títols l’any, amb combinació d’autors de casa amb noms estrangers europeus de ressò i prestigi que avui són desconeguts en cap llengua de l’Estat.

Així doncs, volem omplir un gran buit dins del mercat editorial en llengua catalana. Ara que ja és extensament reconegut l’èxit d’aquestes històries dins i fora de les nostres fronteres, calia unir esforços en la nostra llengua per intentar evitar la dispersió editorial que viuen tots els autors que cultiven allò que Raymond Chandler va anomenar “el simple art de matar”. Simple o no, hem cregut que era el moment idoni per acontentar totes aquelles veus que reclamen des de fa un grapat d’anys la presència d’una col·lecció nostrada com ho varen ser en el seu moment “la cua de palla” o “La Negra”.

Per la nostra banda ens proposem—i esperem que no només es quedi en un propòsit—fer la millor de les seleccions i poder oferir-vos un bon catàleg d’autors reunits en una col·lecció que respondrà—això sí—a tots els criteris indispensables que caldria sempre tenir presents: un disseny identificatiu, unes cobertes suggerents, una numeració i, és clar, una tria coherent de títols.

Amb aquestes aspiracions, us convidem a passar pàgina i a començar a llegir. Hi trobareu un tipus de lectura, no ho oblideu, que ha delectat esperits de tota mena i de totes les contrades i que novament ara podem tornar a fer en la nostra llengua.

A partir d’ara, ja ho sabeu: Si voleu un assassinat, llegiu crims.cat!

Dirigida per Àlex Martín Escribà

dilluns, 19 de setembre del 2011

La devoció del sospitós X/ Keigo Higashino



Yasuko Hanaoka, mare soltera i divorciada, pensava que per fi s'havia lliurat del seu exmarit. Però quan aquest apareix un dia davant la seva porta, en un complex d'apartaments a Tòquio, les coses es compliquen i l'ex marit acaba mort. Mare i filla ho han escanyat. De sobte, Ishigami, l'enigmàtic veí de la porta del costat, s'ofereix a ajudar-los a desfer-se del cadàver i buscar la coartada perfecta. Yasuko, desesperada, accepta immediatament. Quan el cos finalment apareix i és identificat, Yasuko es converteix en sospitosa. No obstant això, el detectiu Kusanagi, encara que no troba fissures en la coartada de Yasuko, sap que hi ha alguna cosa estrany. Així que decideix consultar al doctor Yukawa, un físic de la Universitat de Tòquio que sol col·laborar amb la policia. Aquest, conegut com el Professor Galileu, va estudiar en el passat amb Ishigami, l'enigmàtic veí de la sospitosa. En retrobar-ho, el Professor Galileu intueix que Ishigami té alguna cosa que veure amb l'assassinat... I el que aflora dóna un gir inoblidable a aquesta fascinant història. La devoció del sospitós X, guardonada amb el Premi Naoki 2006 a la millor novel·la, ha venut més dos milions d'exemplars a Japó i ha estat portada al cinema. «Un impressionant thriller sobre una malmesa devoció humana. Un autèntic best seller a Japó.» Publishers Weekly

La devoció del sospitós X
Keigo Higashino
Ediciones B 2011



dijous, 15 de setembre del 2011

dimecres, 14 de setembre del 2011

Qui es Nil Barral?




El dia 15 de setembre tindrà lloc una trobada de lectors i amants de la novel•la negrocriminal per parlar de l’ús de pseudònims dins del gènere negre, i també per resoldre un dels misteris literaris més grans de l’any de la novel•la negrocriminal en català: qui és Nil Barral, l’autor i protagonista de l’aclamada novel•la L’home que dormia al cotxe?

Hem convidat a Paco Camarasa, perquè ens parli d’autors a l’ombra i de novel•les negres il•lustres que s’han signat amb pseudònim, i a Andreu Martín, perquè ens expliqui la seva experiència i aporti proves que demostrin que ell no és Nil Barral, tal com alguns mitjans insinuen.

Entre tots, provarem d’esbrinar més detalls sobre aquest autor tan enigmàtic (és un home? és una dona? és algú conegut? per què signa amb pseudònim?), i conduirem una investigació col•lectiva per posar en comú totes les hipòtesis sobre Nil Barral, que ja ha anunciat que al gener de l’any que ve torna amb una segona novel•la.

L’acte tindrà lloc el 15 de setembre, a 2/4 de 8 de la tarda, en el marc de la Setmana del Llibre en Català (Parc de la Ciutadella).


dimarts, 6 de setembre del 2011

Pertorbat/ Paul Harper




Paul Harper inicia amb El pertorbat, una sèrie de thrillers protagonitzats per Martin Fane.

Sota el pseudònim de Paul Harper s’amaga l’escriptor de bestsellers David Lindsey que ha volgut crear una nova sèrie ambientada a la ciutat de San Francisco.

Fane és un exagent de les forces especials del Departament de Policia de Sant Francisco que després de deixar el cos s’ha convertit en un expert en serveis d’intel·ligència freelance.

Un dia rep la trucada de la psicòloga Vera List, que sospita que dues de les seves pacients mantenen una relació sexual secreta d’alta tensió amb el mateix home, qui ha accedit als seus fitxers per aconseguir colar-se en les seves ments i dominar-les.

Aquest amant misteriós les manipula psicològicamentamb informació extremament íntima, dades personals que les dues dones han confiat a la psicòloga de manera totalment confidencial i per separat, i que està guardada a la caixa forta de la seva consulta…


Pertorbat
Paul Harper
Alisis/Roca 2011

dilluns, 5 de setembre del 2011

Taràntula/ Thierry Jonquet





Richard Lafargue és un respectable cirurgià plàstic que domina a la perfecció l’art del bisturí. Dues dones ocupen la seva vida, Viviane i Ève. La primera és la seva filla, una jove poc agraciada que sofreix en silenci en un manicomi del que mai sortirà. Ève, en canvi, és una jove atractiva i sensual que viu en casa del doctor Lafargue. Ningú no es pot imaginar, però, les tortures i els càstigs amb els quals el respectable doctor Lafargue maltracta Ève amb la intenció de venjar un episodi del passat. Un triangle d’amor i odi al que s’afegeix Alex, un delinqüent que pretén que Lafargue canvii radicalment el seu aspecte.
Bromera incorpora al seu catàleg Taràntula, de Thierry Jonquet, novel·la que ha inspirat la pel·lícula La piel que habito, de Pedro Almodóvar, que s'estrena demà divendres a la gran pantalla. El film fou molt aplaudit en el festival cinematogràfic de Cannes.



Taràntula
Thierry Jonquet
Bromera 2011