dijous, 4 de març del 2010

El vi fa la sang/ Salvador Balcells



El sotsinspector dels Mossos, Emili Espinosa, es troba immers en una trama delictiva que arrenca amb l’assassinat d’un tractant de cavalls a l’Espluga de Francolí i es barreja amb una lluita fratricida entre les facultats d’Enologia i de Química de la Universitat Rovira i Virgili, arran del suïcidi d’un professor universitari autor d’un informe que contraposa els interessos dels defensors de la viticultura ecològica amb els de les grans empreses petroquímiques.
Després de La taca negra, on Emili Espinosa maldava per dur a la presó els caps de les xarxes de prostitució provinents de l’Europa oriental que operaven a la costa tarragonina, ara l’exguàrdia civil valencià ha de lluitar amb intel·ligència contra els odis acadèmics i contra els malfactors ficats a les empreses de seguretat, i ha de conviure amb paciència bíblica amb les seves filles, abraçades als postulats independentistes i antisistema.


Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i actualment està vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A Meteora va publicar la novel·la La taca negra (2007), que introdueix el personatge del sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa i que, amb el títol provisional de «Nines russes», va guanyar el Premi Joan Arús que convoca anualment l'Ajuntament de Castellar del Vallès. Aquesta obra és una de les primeres novel·les catalanes que també s’ha publicat en versió digital (e-book) a edi.cat. També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009) i Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009). El vi fa sang (2010) és la segona novel·la de Balcells i es capbussa novament en el gènere policíac amb Emili Espinosa com a protagonista.


El vi fa la sang
Salvador Balcells
Meteora 2010