dijous, 2 de juny del 2011

501 crims que has de conèixer abans de morir/ Sebastià Benassar




L'obra inclou crims de tots els territoris de parla catalana: de l'Alguer a la Franja, d'Andorra al País Valencià, del Principat a les Balears. "Fins i tot n'hi ha un a Montpeller per la relació històrica de la ciutat amb Jaume I", indicà Bennasar, que destacà "els crims rurals del segle XIX, el bandolerisme del XVI i XVII, el pistolerisme i els enfrontaments entre obrers i patronals als carrers de la Barcelona de final del XIX i principi del XX, els enverinaments de la postguerra, els delictes de la dreta i l'esquerra extremes, el terrorisme, els atracaments de la crisi dels anys 80 i el crim urbà de la dècada dels 90".

Tot i que hi predominen els assassinats, la guia recull segrestos, robatoris, estafes, casos de violència domèstica, bullying, corrupció i exemples de terrorisme. Quant als crims no illencs, Bennasar confessà que sent "fascinació pel Rambo de la Cerdanya, un atracador rural que assaltava entitats bancàries i que protagonitzà una fuga espectacular pels Pirineus, perseguit per 100 agents i un helicòpter, i que aconseguí arribar a Itàlia, on s'escapà al cap de deu minuts d'haver estat detingut, i visqué lliure dos anys en refugis de muntanya". L'escriptor comentà "el cas del metge alemany que l'any 1996 segrestà la seva dona a la Coma, matà els dos fills i s'intentà suïcidar, que demostra un cert turisme d'assassinat", i recordà el cas d'"Ivonne O'Brien, una britànica que vivia a Alcúdia i que morí en una orgia brutal: li arrabassaren la mandíbula i trobaren missatges escrits amb sang a les parets".

El periodista mallorquí inclou a la guia el furt d'Antònia Ordinas, que "és un símbol de la corrupció cutre, amb l'enterrament de doblers en un pot de Cola Cao". Un altre crim significatiu fou l'assassinat a Eivissa del líder de la secta Edelweiss l'1 de setembre de 1998. "És especial, perquè fou el meu debut a la secció de crònica negra, en una substitució al diari per vacances, i el primer dia ja em vaig trobar amb aquell cas important". La novetat literària ha estat una comanda de l'editorial Ara Llibres a partir d'una idea de l'escriptor Jordi Mata. "Ell ja havia començat a treballar-hi, però ens cedí l'encàrrec i bona part de la documentació del projecte, en el qual també ha fet feina la filòloga Anna Cortils", declarà Bennasar.

Diari de Balears - Carles Domènec


501 crims que has de conèixer abans de morir
Sebastià Benassar
Ara Llibres 2011