dimecres, 25 de maig del 2011

El vi fa sang: COLLITA ROJA

Collita roja


“La primera vegada que vaig sentir dir Poisonville en lloc de Personville fou en boca de un pèl-roig groller de nom Hickey Dewey a Butte, al Big Ship.”

Aquesta és la primera frase de Collita roja (Red Harvest), la novel•la amb la què Dashiell Hammett inaugurà un gènere: la novel•la negra nord-americana.

I des d'aleshores res no va ser el mateix. El crim abandonà la campanya anglesa, els salons elegants, les dames de bona posició, els rendistes ociosos , i sortí al carrer. S'embrutà de fang, de corrupció, de paraules malsonants, de cops i crits, de tuguris i bourbon barat. De sang també.

Hammett, Carroll John Daly, Raoul Whitfield i Horace McCoy, des de les pàgines de Black Mask, crearen l'escola hard-boiled. Collita roja fou la seva primera novel•la. Febrer de 1929. Any del cinema sonor i del crac de Wall Street.

Aquesta vegada la collita roja no és de sang, és de vi. Un vi a l'altura de la novel•la.



Paco Camarasa





Dimecres 1 de juny


a les 19 hores

una presentació molt, molt especial



Negra i Criminal

presenta



Collita Roja


Els ceps de Sumoll són com els pagesos, de joves són barroers i productius, però amb els anys arrelen profundament.

Al llindar de la mort, quan estan decrèpits, plens de ferides al cos i a l´ànima, és quan ens poden donar saviesa.

Cap als setanta anys s´han anat morint, degut a sequeres i pedregades, malalties i enrabiades. I el tros que queda viu, pateix, retorçat i fràgil.

Tenim un patrimoni per gaudir i al mateix temps cuidar amb respecte.

Als termes de Torrelavit, Sant Llorenç d´Hortons, Piera i la Llacuna, al nord del Penedès, de cinc o sis vinyotes mig ermotades, plenes de vida, plantades pel nostres avis amb l´ajut d´animals, i que seguim cultivant a peu, us oferim Collita Roja.

Quan Josep Pla afirma que “ un pagès és un pagès i res més que un pagès.” , nosaltres parafrasejant-lo afirmem que el sumoll és un sumoll i res més que un sumoll : únic i inimitable.




Negra y Criminal

Sal,5

932955922



08003 Barcelona (Barceloneta)