dimecres, 17 de novembre del 2010

L'assassí del làser/ Gellert Tamas


Més de 200.000 exemplars venuts a Suècia

Entre els anys 1991 i 1992 Estocolm és una ciutat dominada pel terror. Un desconegut dispara amb un fusell proveït amb una mira làser contra 11 persones en 10 atemptats diferents. Resultat: un mort i diversos ferits amb lesions greus per a tota la vida. L’única característica en comú entre les víctimes era que tenen els cabells negres i la pell fosca. Al mateix temps una greu crisi econòmica i un atur galopant alimenten un discurs polític que atia els ànims contra la immigració. ¿És aliè l’assassí del làser al creixement de la xenofòbia?

El periodista i autor Gellert Tamas ha fet una feina de documentació extraordinària: escoltar i parlar amb l’assassí quan ja és a la presó, les víctimes, els parents, els amics, els veïns i els companys de feina i de mili de l’home del làser... Alhora disposa d'un valuós document: el dietari del policia que va dirigir el cas, i al mateix temps, a través dels arxius periodístics, reconstrueix l’escalada política de l’extrema dreta.

L’assassí del làser aconsegueix, com en un trencaclosques, seduir-nos a cada capítol. En alguns el lector hi reviu el camí de John Ausonius, que va des del bon estudiant i especulador de borsa fins a l’assassí en sèrie racista. Cada escena, cada personatge, bateguen amb una força i una penetració novel·lesques.
En altres capítols el que se'ns enduu és la investigació policial. Com en un thriller trepidant, acompanyem el comissari des del desconcert inicial fins a la persecució i detenció finals.
Entre els diferents mons que s’entrecreuen en aquesta narració periodística –com un contrapunt revelador–, les paraules del mateix Ausonius, en primera persona, converteixen L’assassí del làser en un personatge que crea més addicció que la millor novel·la.

Una història real, a la manera d’A sang freda, de Truman Capote.





L'assassí del làser
Gellert Tamas
La Camapana 2010