dijous, 31 de desembre del 2009

Cinc lliçons sobre el crim i la histèria/ Patricia Parry





Un autèntica novel·la negra teixida sobre un fons històrico-científic sempre dins els límits de la divulgació no enrevessadament culta. Tres característiques essencials: ritme, fluïdesa i riquesa de les trames, gran perícia en el retrat de personatges i situacions. Una obra mestra del gènere.

1855: Sigmund Freud va a París per tal d’assistir-hi a les classes sobre la histèria que donarà el famós profesor Charcot. El psicoanàlisi encara no ha nascut. El jove professor vienés no rebutja la cocaïna, de la qual ha descobert efectes estimulants. Recorre els carrers de París, i, en l’hospital de la Salpêtrière, coneix les primeres dones que s’han convertit en metges residents. Un dia, Charcot li demana que l’ajude a aclarir un seguit d’assassinats, l’ escenografia dels quals farà que s’active la capacitat interpretativa del jove Freud.


2008: a Toulouse, la sessió inaugural d’un congrés de psiquiatria esdevé dramàtic quan es descobreix que un dels assistents ha estat assassinat. La macabra escenografia fa recordar a Antoine Le Tellier. El jove i seductor psiquiatra s’ha de rendir a la evidència: els crims que varen marcar la primera estada a París de Freud s’han repetit un segle després.

Aquesta novel.la ens submergirà en la vida quotidiana d’aquells que desenvolupen la seva tasca professional en el camp de la salut mental, i ens ofereix un memorable retrat de Freud.

 
Cinc lliçons sobre el crim i la histèria
Patricia Parry
Alberdania 2009