dijous, 26 de març del 2009

Visor 09 Líneas d´ombra: Crònica Negra


VISOR’09

V Jornada literària


Línies d’ombra: Crònica Negra

Dissabte 25 d'abril de 2009

de 12 h a 14 h i de 17 h a 20 h
Sala Polivalent Vil·la Casals - Museu Pau Casals

Av. Palfuriana, 59, Sant Salvador - El Vendrell

********
12 h. Francisco González Ledesma
La novel·la dels carrers
------
13 h. Jordi de Manuel
La narrativa negra: autòpsia de la naturalesa humana i de la societat
-------
17 h. Teresa Solana
La crònica negra: una excusa per explicar històries
-------
18 h. Lorenzo Silva
Els delinqüents mediàtics: de la fascinació a la decepció.
-------
19 h. Cristina Fallarás i Raúl Argemí
Política, economia i altres tripijocs: un filó literari
-------
VISOR'09 és la continuació d'un projecte iniciat l'any 2005 per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, amb l'objectiu de difondre la literatura i els seus gèneres, i amb la voluntat de convertir aquest municipi en un centre de debat cultural en el qual la veu dels escriptors serveixi per apropar-los a un públic que busca referents en la cultura.


Línies d’ombra: Crònica Negra és una aproximació a la literatura criminal des de l'òptica de la crònica social i política com a argument creatiu per als autors del gènere.Des que al 1841 Edgard A. Poe publicà Els crims del carrer Morgue, la novel·la policíaca ha transitat per camins molt diversos, afectada en gran manera pels avatars d'una societat en permanent estat de transformació i en la qual la corrupció i el delicte han ocupat un lloc gens menyspreable, un guant que la novel·la negra recull des de la seva òptica més sòrdida per ser disseccionada en clau literària.

Línies d'ombra: Crònica Negra aborda la denominada crònica de successos com un material inesgotable i font d'inspiració per a la novel·la negra.

Des de temàtiques i geografies diverses, Francisco González Ledesma, Jordi de Manuel, Teresa Solana, Lorenzo Silva, Cristina Fallaràs i Raúl Argemí exposaran les claus que donen sentit a la seva obra i que justifiquen l'èxit d'un gènere literari en expansió.